2013-08-21 10:18:22• hírek • MTI

Ítéletidő a Fülöp-szigeteken

Hét ember életét vesztette, tizenegyen megsérültek, négy ember pedig eltűnt a heves trópusi viharok okozta, két napja tartó özönvízszerű felhőszakadások következtében a Fülöp-szigeteken. A természeti csapás szinte teljesen megbénította az életet a 12 millió lakosú Manilában, a Fülöp-szigeteki fővárosban és sok helyen Luzon szigetén.

Manilában kedden sok helyen derékmagasságban hömpölygött a víz, valóságos folyókká változtatva az utcákat. A város területének csaknem a felét borítja víz, és részben a repülőteret is. Emberek tízezrei rekedtek otthonaikban és tízezrek találtak oltalmat a Manilában és környékén létesített mintegy kétszáz menedékhelyeken, az úgynevezett evakuációs központokban. Az áradás mintegy 600 ezer embert sújtott a hatóságok közlése szerint.

Az iskolákban két napja szünetel a tanítás, zárva maradt a tőzsde, és nem nyitottak ki a hivatalok, a bíróságok és a nagykövetségek. Manila egész területén és környékén a legmagasabb fokú, piros riasztás van érvényben.

A Trami elnevezésű trópusi vihar által felerősített monszunesők kedden óránkénti 30 milliméteres csapadékkal áztatták az északi Luzon szigetét, ahol a főváros is van. Manilában és a környező településeken emberek százai a házak, bádogviskók tetején kerestek menedéket. A Trami az előrejelzések szerint Tajvan felé vonul tovább a szerdai nap folyamán.

Az árvizek egyre gyakoribbak Luzon szigetén, mindenekelőtt a hegyvidékeken folyó nyakló nélküli erdőirtás, és a csapnivaló várostervezés következtében, amely nem tud lépést tartani a manilai népességnövekedéssel.  
A Fülöp-szigeteken évente húsz trópusi ciklon vonul végig.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: